12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Wikipedia’ya sabah saatlerinden itibaren erişim engellendi. Wikipedia’ya giremeyen internet kullanıcıları bu duruma büyük tepki gösterdi.
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya saat saatlerinden itibaren Türkiye üzerinden erişim engellendi. Siteye giriş yapamayan internet kullanıcıları yasağa sosyal medyadan tepki gösterirken #Wikipedia etiketi Twitter’da trend topic oldu. Peki,
BTK SORGULAMASINDA “İDARİ TEDBİR”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan bir açıklamaya yer verildi. Açıklamada şöyle denildi:
“5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır. (After technical analysis and legal consideration based on the Law Nr. 5651, ADMINISTRATION MEASURE has been taken for this website (wikipedia.org) according to Decision Nr. 490.05.01.2017.-182198 dated 29/04/2017 implemented by Information and Communication Technologies Authority.)”
NEDEN ENGELLENDİ
İddialara göre teröre destek veren içerikler nedeniyle siteye erişimin engellendiği. Ayrıca sitede bulunan Türkiye’yi DAEŞ terör örgütüyle aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmaması aksine Wikipedia tarafından koruma altına alınması nedeniyle erişim engeli geldi. Türkiye’nin Wikipedia’dan dört talepte bulunduğu ancak Amerika merkezli kuruluşun bunlara yanıt vermediği ifade edildi. Türkiye, Wikipedia’dan ülke içerisinde temsilcilik açması, uluslararası hukuka uygun davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye’ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasını istedi. Dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda ise sitenin yeniden erişime açılacağı vurgulandı.