12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne STM tarafından geliştirilen Denizde İkmal Gemisi Projesi’nde sona gelindi.
Türk Savunma Sanayi’nin tek seferde en büyük askeri gemi ihracat projesi olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan’ın Bağımsızlık yıldönümünde suya indi
Türk Savunma Sanayi’nin tek seferde en büyük askeri gemi ihracat projesi olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan’ın Bağımsızlık yıldönümünde Karaçi’de suya indi. Geminin suya indiriliş törenine Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, STM Yönetim Kurulu Üyeleri ile STM Genel Müdürü Davut Yılmaz ve her iki ülkenin askeri yetkileri katıldı. STM’nin ana yüklenici olduğu proje, Türk savunma sanayinin en özgün milli projelerinden biri olarak tarihe geçti…
Yerli ve yabancı, su üstü ve denizaltı gemi projeleri ile askeri tersane ve gemi inşa, modernizasyon faaliyetlerinde anahtar teslim mühendislik hizmetleri sunan STM; mühendislik, tasarım ve sistem ihracatında da öncü olmayı hedefliyor. STM’nin bu yönde gerçekleştirdiği en son proje, PakistanDeniz Kuvvetleri için geliştirilen, özgün tasarıma sahip ‘Denizde İkmal Gemisi’…
Denizde İkmal Gemisinin Karaçi’deki suya indiriliş törenine Elazığ’da yaşanan hain terörist saldırısı nedeniyle katılamayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yerine açılış konuşmasını yapan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir “Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın ve Sayın Savunma Bakanımızın tebrik, selam ve iyi niyetlerini iletiyorum, ülkelerimiz arasındaki savunma sanayi iş birlikteliğine hız katacak olan Denizde İkmal Gemisi, teknoloji transferi yaparak ülkeler arası kapasiteleri paylaştığımız ve birlikte üretim yaparak tasarruf sağladığımız bir projedir ve gelecekte birlikte yapacağımız birçok projeye örnek teşkil etmektedir, bu başarıda en büyük paya sahip STM ve Karaçi Tersanesini huzurunuzda tebrik ediyorum” dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM
Dost ve kardeş ülke Pakistan ile Türkiye arasında askeri gemi inşası konusunda bir ilk olan Denizde İkmal Gemi Projesi, savunma sanayinde işbirliği açısından büyük bir öneme sahip. Geminin denizle buluştuğu törende konuşma yapan Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, savunma sanayinde Türkiye’nin ihracat hedefinin 5 milyar doların üzerine çıkmak olduğuna vurgu yaptı. Demir, “Bu hedefe ulaşabilmek için savunma sanayinde katma değeri yüksek ürünler ve sistemler ihraç etmek gerek. Türk Savunma Sanayisi’nin bu konuda kararlılıkla izlediği bir yol haritası var. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin ve Sayın Bakanımızın savunma sanayine gösterdikleri özel ilgi de bizi daha da fazla yüreklendiriyor. Pakistan’da gerçekleştirdiğimiz Denizde İkmal Gemisi ülkemizin gurur verici projelerinden biri oldu” diye ekledi.
SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Ortak savunma projelerine de öncülük edecek olan Denizde İkmal Gemisi, Pakistan DenizKuvvetleri’nin Klas Notasyonu ihtiyacını karşılamak amacıyla STM tarafından Türkiye’de tasarlandı. Geminin inşası ve donatımı ise; STM’nin Pakistan’a sevk ettiği teknik veri paketi ve gemi inşa malzeme/cihaz/sistemleri kullanılarak Karaçi Tersanesi tarafından gerçekleştirildi. STM Genel Müdürü Davut Yılmaz Denizde İkmal Gemisinin, Türkiye’nin askeri gemi alanında tek kalemde en yüksek ihracat bedeline sahip projesi olduğuna dikkat çekerek, “Geçmişte Alman firmaları dizaynı yapar, malzemeleri gönderir ve biz de bunlarla kendi tersanelerimizde askeri gemilerimizi inşa ederdik. Ancak şimdi geldiğimiz noktada dizaynı da biz yapıyoruz, malzeme tedariğini de. Bu durum, ülkemizdeki mühendislik ve teknolojinin gelişim sürecini göstermesi açısından son derece önemli. Bu gelişimin bir diğer somut yansımasını 2 ay önce yine Pakistan’da kazandığımız denizaltı modernizasyon ihalesinde görmüştük. Buradan güzel bir haber daha vermek istiyorum. Yakında, ülkemizin yüzünü güldürecek uluslararası alandaki çok önemli bir başarımızı daha duyuracağız” dedi.
TÜRK FİRMALARINA FIRSAT DOĞDU
STM projede öngörülen dizayn eğitimleri kapsamında Karaçi Tersanesi’nin subay, sivil yönetici, mühendis ve işçilerine teknik kurslar verdi. Bunun yanı sıra Pakistan Deniz Kuvvetleri personeline gemi ve gemi sistemlerinin bakım onarım eğitimlerinin verilmesine de devam ediliyor.
Öte yandan STM’nin özellikle MİLGEM’de elde ettiği sanayileşme tecrübesi sayesinde Pakistan Denizde İkmal Gemisi projesinde önemli sayıda Türk firmasının rol alması da sağlanmış oldu. Projede Türk savunma sektörü ile gemi inşa sanayisinin özgün ürünlerinin kullanılması ve çok sayıda Türk firmasının yurt dışına açılmasında STM öncü görevi gördü.
İŞBİRLİĞİ DEVAM EDİYOR
STM ile Pakistan arasında Denizde İkmal Gemi Projesi’nden sonra da işbirliği artarak devam ediyor. Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında Pakistan DenizKuvvetleri envanterinde bulunan 1 adet Agosta 90B sınıfı denizaltının yarı ömür modernizasyonu STM tarafından gerçekleştirilecek. Ayrıca STM, Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu MİLGEM benzeri korvet projesi için uzun zamandır çalışmalar yürütüyor.
DENİZDE İKMAL GEMİSİ HAKKINDA
*15 bin 600 ton ve yaklaşık 155 m. boyunda olan Denizde İkmal Gemisi, iki adet dizel motor ile sevk edilen iki adet kanat açısı ayarlanabilir pervane ile saatte 20 deniz mili sürat yapabilecek.
*Geminin elektrik güç ihtiyacı dört adet dizel jeneratör ile sağlanacak. Gemi, sahip olduğu Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ile seyir esnasında Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin muharip/yardımcı unsurlarına denizde yakıt/su ve cephane gibi kritik malzemeleri transfer ederek destek sağlayacak ve dolayısıyla harekat kabiliyetini misli ile arttıracak.
*Gemi ayrıca gece ve gündüz helikopter indirme/kaldırma harekâtı yapabilme kabiliyetine de sahip.
*Geminin inşa ve donatımında yaklaşık 5 bin 600 ton sac, 750 ton profil, 290 ton kaynak elektrodu, 25 bin metre boru, 15 bin metre hidrolik devre, 2 bin 200 metre hava kanalı, 10 bin metre kablo yolu, 230 bin metre kablo, 200 ton boya, 50 ton izolasyon malzemesi kullanıldı.
HABER 7