12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, sonbahar enfeksiyonlarına karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi
Güneşin etkisini kaybetmeye başladığı ve sıcaklığın bir yükselip bir azaldığı sonbahar aylarında enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Okulların açılmasıyla birlikte özelikle çocukların toplu olarak bir arada bulunması ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması, enfeksiyon hastalıklarının hızla yayılmasına neden olabiliyor. Sıcaklık, rüzgar, nem gibi faktörlerin mevsimle birlikte değişmesinden olumsuz etkilenen bağışıklık sistemini güçlendirmek, enfeksiyonlara karşı alınabilecek önlemlerin başında geliyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, sonbahar enfeksiyonlarına karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.
ÇOCUĞUNUZ OKULDAN HASTALIK GETİREBİLİR
Sonbahar aylarında grip, sinüzit, larenjit, bronşit, zatürre gibi alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar kalabalık alanlarda daha fazla zaman geçirmesi enfeksiyon hastalıklarının görülmesinde artışa neden olabilmektedir. Damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar çocuklar arasında hızla yayılabilmektedir. Çocukların enfeksiyon hastalıkları süresince okul, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak tutulmaları salgın riskini azaltabilmektedir.
DOĞAL BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Bağışıklık sistemini ayakta tutmanın en önemli yollarında biri dengeli ve doğal beslenmeden geçmektedir. Karbonhidrat ve protein dengesi gözetilerek yoğurt, peynir, yer fıstığı, yulaf gibi doğal prebiyotik bakımından zengin besinlerin günlük tüketilmesine özel gösterilmelidir. Dengesiz beslenme vücudun savunma sistemlerini bozabilmekte ve kolayca atlatılabilecek hastalıklar daha ağır tablolara dönüşebilmektedir.
ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN
Sonbahar enfeksiyonlarına karşı hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Alınabilecek en basit önlem ellerin sık sık yıkanmasıdır. Eller kurallara uygun bir şekilde yıkanmalı ve dış ortamlara temas ettikten sonra buruna, göze, ağza temas ettirilmemelidir.
KALİTELİ UYKU SİZİ ZİNDE TUTAR
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak için kaliteli ve yeterli uykuya önem verilmelidir. Erişkin bir kişinin gürültüsüz, rahat bir ortamda 7-8 saat uyuması zinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Vücuda yararlı hormon salınımının uyku sırasında artış gösterdiği unutulmalıdır.
YORGUNLUKTAN SU İÇEREK KURTULUN
Günlük 1.5-2 litre su tüketimi, vücudun su kaybını önleyeceği gibi vücut ısısını dengelemekte, solunuma yardımcı olmakta ve besinlerin sindirimine katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte bahar aylarında yaşanan yorgunluk hissiyle mücadelede yeterli su tüketiminin önemi bir yeri bulunmaktadır. Toksin atımını ve vücudu canlandırmak için hayati önem taşıyan su tüketimi solunum yolunun nemli kalmasını da enfeksiyonların daha sık ortaya çıkmasını engellemektedir.
EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN
Güçlü bir bağışıklık sistemi için egzersiz ve spor her mevsim hayatın içinde bulunmalıdır. Mevsime uygun kıyafetlerin seçilmesine dikkat edilerek yapılan günlük düzenli egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Erişkin bir kişinin günde ortalama 6-8 kilometre yürümesi gerekmektedir. Bu faaliyeti açık havada yapmak; ihtiyaç olan direnç, zindelik ve enerjiyi daha da artırır.
Alınacak önlemler;
-Sonbahar aylarının başında grip ve zatürre aşısı yaptırılabilir.
-Dışarı çıkarken hem üşütmemek hem de terlememek kat kat giyinilmelidir.
-Öksüren, aksıran kişilerle aynı ortamda bulunmamaya dikkat edilmelidir. Özellikle büro, ofis ve okullarda kalem, kitap, bilgisayar, bardak gibi özel eşyalar başkalarıyla kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
-Gerekirse doktor kontrolünde vitamin desteği alınabilir
-Özelikle enfeksiyon salgınlarının görüldüğü zamanlarda kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
-Mendiller tek kullanımlık olarak tüketmeli, tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
-Bilinçsiz bir şekilde çevrenin tavsiyesiyle ilaç özellikle de antibiyotik kullanılmamalıdır.
HABERTÜRK