SON DAKİKA

Jokerhaber

POS cihazlarındaki hileye dikkat!

Gelişen teknoloji sayesinde şimdi de POS cihazlarından kart kopyalanıyor. ATM sahtekarlarından farklı olarak kartınızdan 15-50 lira gibi ufak rakamlarla birkaç defa paralar çekilerek büyük soygun yapılıyor. Uzmanlar milyonları uyarıyor

POS cihazlarındaki hileye dikkat!
Bu haber 24 Ekim 2016 - 11:32 'de eklendi ve 93 views kez görüntülendi.

Kredi kartı dolandırıcılığında ATM’den kart kopyalama şimdilerde POS cihazlarına sıçradı. Gelişen teknoloji sayesinde kart okuyucular, bu makinelere yerleştiriliyor ve kayıt altına alınan bilgilerle kartınızdan işlem yapılıyor. Buradaki kilit ve dikkat edilmesi gereken hassas nokta, vatandaşın kartından çekilen paraların 15 veya 50 lira gibi küçük rakamlar olması.

BELKİ DE YILLARDIR KARTINIZDAN PARA ÇEKİLİYOR

Son yıllarda kartınızdan yapılan yüksek tutardaki harcamalar mesajlar size bildirilince dolandırıcılar küçük rakamlara yöneldi. Ayrıca birçoğumuz kart ekstremizde yazan ufak rakamlara dikkat etmiyor, kimi zaman da ‘Harcamışımdır’ diyerek geçiştiriyoruz. En sık görüldüğü alan ise telekomünikasyon ve gıda sektörleri. Piyasada ‘parça kontör’ (Yeni haliyle lira yükleme) ve yemek siparişlerinde kullandığınız kredi kartı poslarından kopyalanıyor. Uzmanlar bu dolandırıcılık yöntemin tüm sektörlerde görüldüğünü paylaşıyor. Alışveriş yaptığınız bakkaldan kırtasiyeciye kadar herkes bu sahtekarlığa başvurabilir.

KONTÖR YÜKLEYEN PİZZA SİPARİŞ EDEN DİKKAT

Örneğin, küçük restoranlardan kurumsal firmalara kadar burada çalışan kuryelerin bu yönteme başvurduklarını öğreniyoruz. Büyük firmalar da bayilik ya da franchise usulü çalıştıkları için ünlü fast-food markalarında bile bu durum yaşanıyor. Genelde de ilgili firmanın haberi bile olmadan teslimatı yapan kuryelerin bu yola başvurduğunu öğreniyoruz. Kimi zaman POS’u kullanan kişiler ya da firma elemanları arka taraftaki kartın CVC kodunu siz fark etmeden kaydediyor ve sonrasında alışveriş yapıyorlar.Bu yöntemde karttan nakit para çekilmiyor. Bizzat onu kullanmışsınız gibi 2 günde veya haftada bir ufak meblağlar çekiliyor. Peki ama bu kadar küçük ücretler ne işe yarar diye bir soru akla gelebilir. Uzmanlara göre bir POS cihazından binlerce insanın kartı kopyalanabilir ve sadece bin kişiden 10 lira çekilse ayda 10 bin lira yapar. Milyonlarca tüketici tehdit altında olduğu için bu rakamın milyonlarca lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

24 SAATTE BİLDİRİM YAPMAK ÖNEMLİ

Tüketici Sorunları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, son yıllarda artan bu tür dolandırıcılık işlemlerine karşı Yargıtay’dan karar çıktığını ve sorumluluğun bankalara ait olduğunu belirtti. Bankaların artan güvenlik önlemleri ve denetimlerine karşı dolandırıcıların küçük meblağlar ile para çekmek yoluna başvurduklarını dile getiren Ağaoğlu, “Milyonlarca tüketici tehdit altında ve sayıları her geçen gün artıyor. Karşımızda organize bir yapı ve büyük bir dolandırıcılık şebekesi var. Küçük rakamlar sayesinde bir taşla birden çok kuş vuruyorlar“ dedi. Ağaoğlu, tüketicileri yaptıkları taksitli taksitsiz alışverişlerin faturası ve kredi kartı ekstresini kontrol etmesi konusunda uyarıyor.5464 sayılı kanunun 12. maddesi gereğince kartın haksız ve hukuka aykırı kullanımından dolayı tüketicilerin bankaya bildirim yapabileceğini söyleyen Ağaoğlu, “O andan itibaren son 24 saatlik dilimdeki sorumluluğunuz sadece 150 liradır. Ancak küçük rakamlardan dolayı bankadan bildirim gelmeyince toplamda yüksek tutarlara ulaşan bu harcamalara yönelik itiraz yapılmıyor veya yapılamıyor” şeklinde konuştu.

SORUMLULUK BANKALARA AİTTİR

Atlasglobal Fraud- Chargeback Müdürü ve Bilirkişi.Net Çözüm ortağı İbrahim Kudret Elçiboğa bu durumu şöyle anlatıyor: “POS’da işlem yapan kişi cebinde taşıdığı mini bir kart okuyucu yani ”Card Reader” denilen sistemi kullanır. Bunun yanında POS’a ilave mini bir kart oyucu takılması ile kartların üzerindeki manyetik şerit kopyalanıyor. Bu ilgili alanın boş karta yazarak kopya kart üretiyorlar. Kart sahipleri, bankaya ulaşmalıdır ve itiraz dilekçesi iletmelidirler. Bu dolandırıcılık nedeniyle oluşan zararlarının mali sorumluluğu bankaya aittir.”

NELER YAPILABİLİR?

1- Harcamalarınızı günlük takip edin2- Faturaları saklayın3- Ekstrenizi inceleyin4- Bilgi mesajı ve bildirimlerde bankanızı arayın

YENİŞAFAK

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA