12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Rize’nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit’te ışığın görülmesine metreler kaldı.
Rize’nin İkizdere ilçesindeki Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14,3 kilometre ile Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit’te ışığın görülmesine metreler kaldı.
Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı’nda yapımı süren tünelde kazı çalışmaları yüzde 98 tamamlandı.
Rize’yi Doğu Anadolu’ya bağlayacak tünel, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda.
Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olacak tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.
Ovit Tüneli hizmete alındığında Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kış aylarında aşırı kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek.
Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre ve tünel içi boyuna eğim yüzde 2,13 olacak.
Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli’nin Rize’nin uzun yıllar hayallerini süsleyen bir tünel olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz’i birbirine bağlayan güzergahın en zor kısmının 2 bin 600 rakımdan geçen Rize, İkizdere, İspir ve Erzurum yolu olduğunu belirten Bektaş, “Bu zor kısım 14 kilometre uzunluğunda bir çift tüp tünelle çözülmüş oluyor.” dedi.
Bektaş, tünel inşaatının sonuna yaklaşıldığını belirterek, şöyle devam etti:
“Bir tüpte 250 metre, diğer tüpte ise 380 metre kaldı. Artık ışığın görülmesine aylar değil, günler kaldı. Çok kısa bir süre içinde ışık görülecek. Tünelin açılması işin tamamlanması anlamına gelmiyor, bağlantı yolları ve diğer işleri var.
Tamamının bitmesi bayağı bir zaman alacak. Tünelin delme işi tamamlandıktan sonra diğer işlerinin yapılması gerekiyor. Ovit Dağı çözümsüzlüğünden kurtulmuş olacak. Ovit Tüneli, Erzurum ve Karadeniz’i birbirine bağlayan en önemli hat haline dönüşmüş olacak.”
Ovit Dağı’nda kış aylarında mahsur kalan vatandaşların sıkıntısını gidermenin yanında başka amaçlarının olduğunu kaydeden Bektaş, “Ovit Tüneli büyük bir proje. Elbette o amaç da gerçekleşmiş olacak. Artık 2 bin 640 rakımda yol açmak zorunda kalmayacağız. Bu önemli bir şey.” ifadesini kullandı.
Bektaş, devletin yatırımlarının büyük amaçları olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Diğer uçta Erzurum var. Erzurum, Doğu Anadolu’nun merkezidir. Doğu Anadolu Bölgesi, İran’a ve İç Asya’ya bağlayan güzergahtır. Şimdi konu bütün güzergahın denizle sağlıklı bir şekilde buluşmasıdır.
Tebriz, Batum, Erzurum ve Trabzon hattı bölgenin ticari iskeletidir. Batum’u, Trabzon’u, Erzurum’u birbirinden ayıramazsınız.
Ovit Tüneli tekrar bu olayı gündemi taşıyor. Artık Tebrizli sanayicinin tekrar Karadeniz’i kullanması imkanı ortaya çıkıyor.
Karadenizli üretici ve sanayicisinin İran’a ulaşma imkanı ortaya çıkıyor. Yüzyıllık kesinti yeniden bağlanıyor. Rize’nin hayali ve rüyası gerçekleşiyor. Artık dar boğaz aşılmıştır.”
Bektaş, tünelde ışık görülme anını Başbakan Binali Yıldırım’la yaşayacaklarını sözlerine ekledi.
HABERTÜRK