12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, ‘sığınmacılara saati 1 Euro ücretle kamu hizmeti yapma zorunluluğu’ getirilmesini, kabul etmeyenlerin ise sosyal yardımlarının kesilmesini önerdi
Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, sığınmacılara saati 1 Euro ücretle kamu hizmeti yapma zorunluluğu getirilmesini talep etti.
Kurz, İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, partisinin yabancılar ve mültecilerle ilgili yasalarda değişiklik öngören önerilerini kamuoyuna açıkladı.
Ülkedeki sığınmacılara hak ve sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Sebastian Kurz, önerilerinin en önemli odağının “sığınmacılara saati 1 Euro ücretle kamu hizmeti yapma zorunluluğu” olduğunu ifade etti.
Öneriye göre sığınmacıların yapacağı işler arasında kamuya ait açık alanların bakımı, iltica başvurusunda bulunanlara ve yaşlılara refakat edilmesi ile sosyal tesislerdeki görevler yer alıyor. Sığınmacıların kamu hizmetlerinin yanı sıra ilerleyen dönemde sivil toplum kuruluşlarında da çalışmaları söz konusu olacak.
Sığınmacıların iş bulmasına aracılık edecek Avusturya İş Bulma Kurumu (AMS) verilerine göre, ülkede niteliksiz işçinin saatlik ücreti 6-7 Euro arasında değişiyor.
KABUL ETMEYEN SIĞINMACILARIN YARDIMLARI KESİLECEK
Söz konusu işleri kabul etmeyen sığınmacıların sosyal yardımlarının kesileceğini belirten Kurz, Almanca dil kursu ve değerler kursuna katılımın ise zorunlu hale geleceğini ifade etti.
Söz konusu tedbirlerin 6 ay içerisinde hazırlanacak olan Entegrasyon Yasası’na girmesini istediklerini kaydeden Sebastian Kurz, koalisyon ortağı Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile mutabık olmayı umduğunu ve yeni önerilere açık olduklarını vurguladı.
BURKA YASAĞI
Kurz, bir soru üzerine, burka yasağının tartışılması gerektiğini de belirterek, tüm vücudun örtü ile kapatılmasının entegrasyonu engelleyici olduğunu savundu.
Avusturya’da da çarşaf yasağının üzerinde düşündükleri konulardan biri olduğunu kaydeden Sebastian Kurz, “Kanımca bu dini bir sembol değil, paralel bir toplumun sembolü.” ifadelerini kullandı.
OHAL YÖNETMELİĞİ
Wolfgang Sobotka ise savaş veya zulümden kaçanların Cenevre Sözleşmesi uyarınca korunması gerektiğini, ancak ekonomik nedenlerle gelenler hakkında cezai işlem yapılmasını istedi.
İş piyasasının kapasitesini aştığını ve daha fazla göçmen almanın mümkün olmadığını belirten Sobotka, sığınmacıların engellenmesi gerektiğini dile getirdi.
İçişleri Bakanı Sobotka, olağanüstü hal yönetmeliği konusunda rapor sunması beklenen bazı bakanlıkların daha hızlı hareket etmesini de talep etti.
SPÖ’lü bakanlar ise olağanüstü hal yönetmeliğinin ancak kamu asayiş ve güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlarda çıkarılabileceğini ileri sürdü.
SIĞINMACI KARŞITI YASA
Avusturya Parlamentosu’nda nisan ayında kabul edilen sığınmacı karşıtı yasa, sığınmacı sayısının ani artışı karşısında hükümete “olağanüstü hal” ilan etme yetkisi veriyor, sığınmacıların iltica başvurularının doğrudan sınırda reddedilmesine olanak tanıyor, polise ve sınır muhafızlarına sığınmacıları “tutuklama, gözaltına alma ve hemen sınır dışı etme” yetkisi tanıyor ve gözaltında tutma süresini 5 günden 14 güne çıkarıyor.
TÜRKİYE KARŞITI AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU
Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, geçtiğimiz haftalarda art arda Türkiye karşıtı açıklamalarda bulunmuştu.
Avrupa Birliği’nin sığınmacı konusunda Türkiye ile anlaşmasının ihtiyacı olmadığını söyleyen Kurz, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni fasıllar açılmasına da karşı olduğunu ifade etmişti.
HABERTÜRK