12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Kavurucu sıcaklar yurt genelinde etkisini sürdürüyor. Uzmanlar, kavurucu çöl sıcaklarıyla mücadelede 6 konuda dikkat edilmesine vurgu yapıyor. İşte bu öneriler:
Özellikle batı Akdeniz ve batı bölgelerinde etkili olan ve 40 derecenin üzerinde seyreden çöl sıcaklarında sağlık için su tüketimi önce çıkıyor. Jzmanlar, kilo başına 30ml kadar su tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Su tüketiminiz 30ml/kg’ye ulaşıyorsa (örneğin 70 kg iseniz 2 lt su) geriye kalan sıvı ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz” diyor. Suyu yerine meyvenin tüketilmesini öneren uzmanlar, aromalı soğuk kahveler için de bol kalori uyarısında bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Gizem Köse, kavurucu sıcaklarla mücadele öne çıkan 6 noktayı ise şöyle sıralıyor:
1- Kilo başına 30 ml su tüketin!
Sıvı ihtiyacının arttığı bu dönemde terlenmese de deriden buhar yoluyla sıvı atılıyor. Bu yüzden kilo başına 30ml kadar su tüketmeniz bu aylarda çok daha önem arz ediyor. Su tüketiminiz 30ml/kg’a ulaşıyorsa (örneğin 70 kg iseniz 2 lt su) geriye kalan sıvı ihtiyacınızı maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, soğuk çorbalardan da karşılayabilirsiniz. Hatta su oranı yüksek olan kavun ve karpuzdan da birer porsiyon tüketerek hem bol sıvı hem de C vitamini almış olursunuz.
2- Meyve suyu ve soğuk kahveye dikkat!
Bol sıvı tüketimi önemli ama meyve suyu ya da soğuk kahveler tüketirken miktara dikkat edin. Meyve suyu her ne kadar masum görünse de bir bardak meyve suyu neredeyse 150 kalori yani 2 orta boy taze meyve kadar enerji içeriyor. Soğuk kahvelerde ise içerisine eklenen şuruplar ve krema ile enerji değeri yükselebiliyor. Bu yüzden tüketirken neyi içtiğinizin farkında olun!
3- Ödem atmak isterken sağlığınızdan olmayın
Sıcak havalarda ödem atmak için çaba sarf etmeye gerek yok. Zaten vücudun sıvı ihtiyacı maksimum düzeye çıkıyor. İlla ki ödemi atmak istiyorum diyorsanız da suyun içerisine yeşillikler ekleyebilirsiniz. Ancak, ödem attırıcı ilaçlar ya da çayların vücuttaki sodyum oranını düşürme riski ile kalbiniz zarar görebilir!
4- Günde 3 porsiyon meyve tüketin
Evde serin dışarıda sıcak hava derken sıcaklık değişimine bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıflayabilir. Bunu önlemek için ise ilk yapılacak şey günde 3 porsiyon meyve tüketmek.
5- Her öğünde yeşillik tüketin
Yaz aylarında sebzeye ulaşmak da kolay! Semizotu, maydanoz gibi yeşillikler, domates ile salatalığın tam zamanı! Her öğünde sebze tüketerek hem vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanıp hem de tokluk süresi uzatılabilir. Son dönemde yapılan çalışmalarda da yemekten önce salata tüketen bireylerde açlık kontrolünün daha iyi sağlandığı tespit edildi. Kısacası her ana öğünde 1 kâse salata kilo kontrolüne yardımcı olur!
6- Güneş ışığından korunmayı ihmal etmeyin
Güneş ışığı her ne kadar D vitamininin aktifleşmesini sağlıyor olsa da fazlası zararlı! Günde 15 dakikadan fazla süre güneş ışığına maruz kalmak hem cildi yaşlandırıyor hem de ciltte kurumaya neden oluyor. Bunlara önlem olarak cildi korumak için günde 2 orta boy salatalık tüketmekte fayda var. Ayrıca yaşlanma karşıtı olan balık, domates ve marul ile cildin doğal halinin korumasına çalışılabilir.