12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz ihracı yapacak bir boru hattı kurulması opsiyonunu değerlendirdiklerini belirtti.
İsrailli Bakan Steinitz, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye seçeneği çok önemli. Bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz.” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak ile 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında İstanbul’da bulunan Steinitz’in görüşmesi, 1 saat 20 dakika sürdü.
Steinitz, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Ziyaretinin birkaç yıl aradan sonra Türkiye’ye yapılan ilk resmi ziyaret olduğuna dikkati çeken Steinitz, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecinin başladığını dile getirdi.
Yuval Steinitz, birçok insanın bölgede barış ve istikrar ile Türkiye- İsrail arasında ekonomi ve diğer alanlarda iş birliği görmeyi istediğini ifade etti.
Bakan Albayrak ile yaptıkları ikili görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydeden Steinitz, enerji konularını ele aldıklarını, İsrail’den Türkiye’ye bir doğalgaz boru hattı inşasının konuşulduğunu ve bu hat üzerinden doğalgazın Avrupa’ya gidebileceğinin değerlendirildiğini anlattı.
Steinitz, ülkesinin Kudüs ve Mısır’a da doğalgaz ihraç etmeyi düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye seçeneği çok önemli. Bu yüzden bu konuyla ilgili iki hükümet arasında özel bir diyalog kanalı açmaya karar verdik. Böylelikle, bu opsiyonun mümkün olup olmadığını ve fizibilitesini görüşeceğiz. İsrail, şimdiye kadar 900 milyar metreküp doğalgaz keşfetti. Gelecek ay ekonomik sularımızı araştırmaya açacağız. Burada 2,2 trilyon metreküp daha rezerv olduğunu tahmin ediyoruz. Böylece, birkaç yıl içinde toplamda 3 trilyon metreküp doğalgaza erişmiş olacağız. Bu miktar, İsrail’in kendi tüketiminden çok fazla olduğu için bunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu doğalgazın da Avrupa’ya Türkiye üzerinden aktarılması bir seçenek. Gelecek aylarda bununla ilgili özel bir diyalog geliştireceğiz. Türk firmalarının da İsrail’de olduklarını görmekten memnunuz.”
Görüşmede, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım ve elektrik sağlamaya ilişkin çabalarını da ele aldıklarını aktaran Steinitz, “Bu konuda güvenliğimizi ön planda tutuyoruz tabi ki, ama Türkiye’nin bu çalışmalarını da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu görüşme, normalleşme sürecinin ekonomik sonuçlarının da ortaya çıkmaya başladığı, Türkiye-İsrail ilişkilerinde çok önemli bir nokta oldu ve devamı da gelecek.” dedi.
HABERTÜRK