SON DAKİKA

Jokerhaber

Hükümet kolları sıvadı! Yeni tedbirler geliyor

Sofradan tarlaya varana kadar 4-5 kat artan tarım ürünü fiyatları için Bakanlık yeni önlemler düşünüyor. Arz ve talep dengesini Gıda Komitesi koruyacak.

Hükümet kolları sıvadı! Yeni tedbirler geliyor
Bu haber 03 Ekim 2016 - 9:02 'de eklendi ve 98 views kez görüntülendi.

Hükümet, gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyonun aşağı çekmek için kolları sıvadı. Gıdadaki üretim, ticaret, dağıtım kanalları başta olmak üzere zincirin bütün halklarına yönelik tedbirler yaşama geçirecek. Bakanlardan oluşturulan Gıda Komitesi, hangi üründe arz fazlası veya açığı oluşacağını önceden bildirecek, ilgili bakanlıklar da gerekli tedbirleri hızla yaşama geçirecek.

TBMM 26’ncı Dönem 2’inci Yasama Yılı Açılış Resepsiyonu’na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, gıda zincirinde yaşanan haksızlığa ilişkin yapılacak çalışmaları anlattı. Çelik “Gıda enflasyonu üretimden tezgâha kadar uzanan geniş bir alanı ilgilendiriyor. Tarladan sofraya gelirken aradaki zincir farklılık arz ediyor. Enflasyonla mücadele Merkez Bankası’nın asli görevidir. Biz de üretimde arz-talep dengesini sağlıklı hale getireceğiz. Zincirdeki arızaları gideren bir tablonun ortaya çıkması gerekiyor” dedi.

FİYATI ÜRETİCİ ARTIRMIYOR

Üreticinin tarlasından 50 kuruşa çıkardığı ürünün tezgahta 4 liraya satıldığını kaydeden Çelik, şunları söyledi: “Üreticinin elinden çıkan bir ürün bahsedildiği gibi çok ciddi karlar içermiyor. Üretici kendi geleceğini idame ettirme gayreti içerisinde. Ama 50 kuruşa tarlasından çıkardığı bir ürünün 3-4 liraya kadar çıktığını da izliyor. Geçen yıl fındık 9-10 liraydı. Ama tezgahta 35-55 lira. Gıda enflasyonu deyince sanki üreticinin bir şeyi var. Üreticinin burada dahili yok ve üreticinin lehine bir gelişme söz konusu değil. Tarladan sofraya gelirken aradaki zincir farklılık arz ediyor. Biz ağırlıklı olarak yapısal sorunlarla ilgileneceğiz. Üretim nasıl arttırılır. Üretimde mekanizasyon nasıl kullanılır, daha da uygun şartlarda nasıl üretim elde edilebilir. Biz bununla uğraşacağız”

ARZ SORUNU YOK

Üretim arz ve talep dengesini daha da sağlıklı hale getireceklerini kaydeden Çelik, “Bu sene arz sorunu yok ama gelecek yıllarda sorun yaşamayalım istiyoruz” dedi. Ürün kayıplardan söz eden Çelik “Sebze meyvelerde ürün kaybı oluyor. Bunun önlenmesi için nakliyesinde farklı yöntemler uygulamak gerekiyor. Bunları Gümrük Bakanlığı çalışacak. Zincirdeki arızaları gideren bir tablonun ortaya çıkması gerekiyor” dedi.

RUSYA’YA TEKNİK HEYET

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından gelinen durum hakkında bilgiler veren Çelik şunları aktardı: “Teknik heyetlerimiz bu hafta Rusya’ya gidiyor. Onlar geldiler. Bu aslında ilişkilerimizin iyi olmadığı Nisan ayında da teknik ekipler gelip gittiler. Şu an itibariyle Rusya’nın ürünlerin teminiyle ilgili bağlantıları var. Bu bir nekahat dönemi. Kapılar açıldı ama ürünün nakliyle, ihracıyla ilgili istediğimiz noktada olmadığını söyleyebiliriz”

RUS TARIM BAKANIYLA SOÇİ’DE GÖRÜŞME

Rusların canlı hayvan satma talebi olduğunu ifade eden Faruk Çelik, “Siz et veya canlı hayvan ithal ediyorsunuz, ‘bizden acaba olmaz mı?’ diyorlar. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü kuralları çerçevesinde konuları ele alıyoruz. ‘olmaz’ diye bir şey yok. Et ithal edebiliriz. Sağlık, denetim testleri var bunun. Ama bizim de vermek istediklerimiz var. Bunları masa başında konuşacağız. Kasım ayında Soçi’de Rus Tarım Bakanı’yla bir araya geleceğiz. Orada bir noktaya gelmiş oluruz” diye konuştu.

HABER 7

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA