12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Kavurucu sıcaklarda en çok dikkat etmesi gereken kesimlerden biri de hamileler. Uzmanlar, sıcak havalarda gebeliğin sağlıklı geçmesi için bol bol su tüketimi ve tuzdan uzak kalınmasını öneriyor.
Ülkemizi etkisi altına alan kavurucu çöl sıcakları herkesi rahatsız etse de, özel durumları nedeni ile hamilelerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özel bir hastanenin tüp bebek Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Faruk Buyru, sağlıklı bir gebelik için özellikle sıcak havalarda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Buyru, hamilelerin tuzdan uzak durmalarını ve bol bol su tüketmelerini istedi.
“GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN”
Hem hassas hem de sıvı gereksinimin daha fazla olması nedeni ile gebelerin daha fazla sıvı tüketmelerini öneren Prof. Dr. Faruk Buyru, “Sıvı tüketimi günlük en az 2 litre olmalı. Gebelerin rahatlıkla tüketebilecekleri sıvılar su, ayran, limonata, taze sıkılmış meyve suları, soda veya süt olabilir. Ayran tüketirken ‘tansiyonum düştü’ diyerek fazla tuz kullanılmamalı, az tuzlu veya tuzsuz ayran içilmeli. Çünkü fazla tuz gebelerde tansiyon yükselmesine ve sıvı birikiminin artışına, yani ödeme neden olabilir. Limonata ve meyve suları da az şekerli olmalı, fazla şeker hem gereksiz kalori tüketimine, hem de şekerin yükselmesine neden olabilir. Kolalı ve gazlı içeceklerden ise kaçınmak lazım. Kolanın içerdiği kafein, fazla tüketildiğinde gebeler için sakıncalı olabilir.” uyarısında bulundu.
“PAMUKLU VE KETEN KUMAŞLAR GİYİN”
Hamile bayanların giysilerine de dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Prof. Dr. Buyru, “Sentetik giysilerden ve kat kat giyinmekten kaçınmak gerekiyor. Pamuklu ve keten giysiler tercih edilmeli. Güneşin yoğun olduğu öğle saatlerinde direkt güneş ışığından kaçınılmalı, mümkünse o saatlerde sokağa çıkılmamalı. Korunmak için şapka ve güneş gözlüğü önerilebilir. Egzersiz yapılacaksa sabah erken saatler veya güneşin batışı beklenmeli.” dedi.
“YAĞLI VE AĞIR YİYECEKLER TÜKETMEYİN”
Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin sıcakta yağlı ve ağır yiyeceklerden de uzak durmaları gerektiğinin altını çizerek, “Yiyeceklere de dikkat etmek gerekiyor. Yağlı, ağır yiyeceklerden uzak durulmalı. Sebze ve zeytinyağlı yiyecekler tercih edilmeli. Kızartmalar yerine, ızgara veya haşlanmış besinler düşünülmeli. Bir kerede mideyi doldurmak yerine sık sık, azar azar yeme alışkanlığı geliştirilmeli. Uzun süre aç kalınmamalı. Sıcaklarda el ve ayaklarda ödem de rahatsız edici olabilir. Kaçınmak için az tuzlu diyet, istirahat halinde iken ayakların yüksekte tutulması önerilebilir. Yine de tansiyon kontrolü yapmakta yarar var. Bulantı, baygınlık hissi, aşırı çarpıntı gibi durumlarda ise ya doktoruna veya yakın bir sağlık kuruluşuna başvurup muayene olmak yararlı olabilir.” ifadelerini kullandı.