SON DAKİKA

Jokerhaber

Google Chrome’un 10 gizli özelliği

Google’ın başarılı tarayıcısı Chrome, geçtiğimiz günlerde materyal tasarım anlayışı ile yeniden dizayn edileceği haberleri ile gündeme gelmişti.

Google Chrome’un 10 gizli özelliği
Bu haber 12 Ağustos 2016 - 10:25 'de eklendi ve 129 views kez görüntülendi.

Google Chrome, yakında alacağı güncelleme ile Flash içerikleri tamamen engelleyecek. HTML5 kullanmayan siteler için Flash desteği Chrome 53 ile tarih olacak

1 / 100

Google’ın başarılı tarayıcısı Chrome, geçtiğimiz günlerde materyal tasarım anlayışı ile yeniden dizayn edileceği haberleri ile gündeme gelmişti.

2 / 100

Chrome bu sefer de Flash Player’ı kökten kaldıracağını açıkladı.

3 / 100

1 Eylül itibariyle güncellenecek olan Google Chrome, artık kullanıcılarına Flash içeriklerini göstermeyecek.

4 / 100

Flash Player’ın güvenlik açıkları ve çağdışı kalan yapısı, Chrome’a büyük yük oluyordu.

5 / 100

Daha hızlı ve sorunsuz olan HTML5’e geçilmesi,  Chrome’da performans artışı sağlayacak.

6 / 100

Bildiğiniz gibi Chrome, Windows platformunda RAM canavarı olarak isimlendiriliyor. Chrome’a yüklenen Adblock gibi reklam engelleme eklentileri de RAM’i olumsuz olarak etkiliyor.

7 / 100

Flash içerikli reklamlar da RAM tüketimini artırıyor. Google, eklentiler yüzünden oluşan performans sorununa bir çözüm bulmak için Flash reklamları kökten kaldırma yoluna gidebilir.

8 / 100

Burada merak edilen nokta Flash reklam engelleme özelliğinin Google AdWords hizmetinde çalışıp çalışmayacağı.

9 / 100

Google, Flash içerikli AdWords reklamlarını otomatik olarak HTML5 formatına çeviriyor. Bu yüzden dolayı Google’a büyük kazanç sağlaya AdWords reklamlarda Flash reklam engelleme özelliği çalışmayacak.

10 / 100

Chrome 52’nin yayınlanmasıyla birlikte birçok kullanıcı, Material Design’ın varsayılan olarak etkinleştiğini söylemeye başladı.

11 / 100

Bazı kullanıcılar yeni tasarımı sevmezken, bazı kullanıcılar, varsayılan olarak devreye girmemesine rağmen yeni tasarımı denemek isteyebiliyor.

12 / 100

Aşağıda Chrome’un Material Design görünümünü nasıl açıp kapatabileceğinizi açıklayacağız, böylece kontrol sizin elinizde olacak.

13 / 100

1. Adres çubuğuna chrome://flags yazın ve Enter’a basın.

14 / 100

2. Listede “Material design in the browser’s top chrome” öğesini bulun.

15 / 100

3. Orijinal Chrome görünümüne geçmek için “Default” seçeneğini, yeni Material tasarım için “Material” seçeneğini seçin. Bunu yaptığınızda değişikliklerin uygulanabilmesi için Chrome’u baştan başlatmanız gerektiğine dair bir mesaj alacaksınız.

16 / 100

4. Yeniden başlat seçeneğine tıklayın ve stil değişikliklerini uygulayın. Değişiklikler adres çubuğunda kendini gösterdiği gibi, indirme yöneticisi sayfasında da belirgin biçimde ortaya çıkıyor.

17 / 100

Bilgisayarlarda olduğu kadar mobil cihazlarda da en çok tercih edilen internet tarayıcısı ünvanına sahip Google Chrome’un 52. sürümü yayınlandı.

18 / 100

Ufak çaplı güvenlik güncellemeleriyle birlikte gelen yazılımda ayrıca kullanıcıların beğenisini kazanacak iki önemli yenilik yer alıyor.

19 / 100

Buna göre artık tarayıcı üzerinden izlenen videolar hızlı önyükleme ile yaklaşık 5 kat daha hızlı açılacak.  Böylelikle bekleme süreleri fark edilir derecede azalırken içerikler daha akıcı şekilde görüntülenecek.

20 / 100

Üstelik batarya konusunda da önemli iyileştirmeler yapan Google, “Veri Tasarruf Modu”nda videonun düşük kalitedeki halini izleterek mobil data paketinden ve batarya kullanımından önemli oradan tasarruf sağlayacak.

21 / 100

Öyle ki HTML 5 destekli videoların yaygınlaşmasıyla şarj tüketiminin yüzde 50’lere kadar azaltılacağı belirtiliyor.

22 / 100

Diğer taraftan önümüzdeki ay içerisinde PC için 53. sürümünü indirmeye sunacak olan Google, Microsoft Edge’e göndermede bulunarak gerçekleştirilen testlerde yüzde 33 oranında pil tasarrufuna ulaştığını açıkladı.

23 / 100

Yenilenen Google Chrome’un hızlı video yükleme özelliğine hemen aşağıdan göz atabilirsiniz.

24 / 100

Google, yakında iki işletim sistemi sınırları kaldırıp Chrome OS kullanıcılarına Google Play Store üzerinden Android uygulamalarına erişim imkanı verebilir.

25 / 100

Bu ihtimali gündeme getiren kişi ise bir Reddit kullanıcısı oldu. Chrome OS’in 51 numaralı sürümüyle çalışan bir Chromebook’un ayarlar menüsünde “Android uygulamaların Chromebook’unuzda çalıştırın” yazısının bulunduğu bir kutucuk görüldü.

26 / 100

Bu kutucuk kısa süre için de kaybolsa da, Chrome OS kaynak kodu da Chromebook kullanıcılarının yakında Google Play Store’da bulunan 1 milyondan fazla oyun ve uygulamaya erişebileceğini işaret ediyor.

27 / 100

Chromebook Android buluşmasını mümkün kılan spesifik Chrome OS versiyonuna şu an için sadece Geliştirici Kanalı üzerinden erişilebiliyor.

28 / 100

Özelliği aktive edenler, kısa bir bilgilendirme seansının ardından özelliğin otomatik olarak kapatıldığını ifade ediyor.

29 / 100

Google’ın Chromebook’ta Android uygulamalarının çalıştırılabilmesiyle ilgili duyuruyu önümüzdeki ay düzenlenecek I/O konferansında gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

30 / 100

Google, 2014’te Vine, Evernote ve Duolingo gibi Android uygulamalarını kısıtlı bir deneme programı çerçevesinde Chrome OS’e taşımıştı.

31 / 100

Şirket, ARC (App Runtime for Chrome) Welder uygulaması aracılığıyla gerçekleştirdiği denemenin kapsamını geçtiğimiz yıl genişletmişti.

32 / 100

ARC’yi aktif hâle getirme seçeneği Chrome OS’in kodunda görülürken, Ars Technica’nın haberinde modülün Google Play Store’da bulunan milyonlarca uygulamayı Chromebook’ta çalıştıracak biçimde genişletilebileceği ifade edildi.

33 / 100

İki işletim sistemi arasındaki bariyerlerin kaldırılması konusuna geçmişte bazı itirazlar yapılsa da, bu değişim Chrome OS kullanıcıları adına “iyi haber” olarak nitelenebilir.

34 / 100

Google Play Store desteği sayesinde Chromebook sahiplerinin çok geniş bir uygulama kütüphanesine erişmesi mümkün hâle gelebilir.

35 / 100

Google’ın Chrome için sunduğu bu resmi eklentiler, web deneyiminizi daha eğlenceli hale getirecek!

36 / 100

Google Chrome’un web mağazası Chrome Web Store açılalı altı sene oldu. Web Store sayesinde Chrome’un en yalın halini kullanmak zorunda kalmıyor; ona dilediğimiz özellikleri kazandırabiliyoruz.

37 / 100

Ancak mağazada yer alan milyonlarca uygulama arasından seçim yapmak zor. Dahası bu uygulamalar varken resmi Google uygulamalarının da izini kaybedebilirsiniz.

38 / 100

Google’ın kendi geliştirdiği eklentilerin bir avantajı var: Bu eklentilerin güvenli olduğundan ve zararlı içermediğinden emin olabilirsiniz (tabi, Google’ın her hareketimizi izlediği hissini bir kenara bırakırsak).

39 / 100

Aşağıdaki resmi eklentilerden bazılarını belki biliyorsunuz; ancak yine de hatırlamanızda fayda olacağını düşündük. İşte Chrome web tarayıcınız için en iyi Google eklentilerinden bazıları.

40 / 100

Earth View from Google Earth

41 / 100

Yeni sekmeyi açtığınızda boş bir ekran yerine, Google Earth’tan harika görüntülerle karşılaşmaya ne dersiniz? Earth View from Google Earth, Chrome’da yeni bir sekme açtığınızda size göz alıcı bir uydu görüntüsü gösteriyor. Fotoğrafı beğenirseniz duvar kağıdınız olarak ayarlamanız da mümkün.

42 / 100

Google Dictionary

43 / 100

Google Dictionary eklentisi ile anlaması güç herhangi bir kelimeyi seçip, çift tıklayarak, açılan baloncuk üzerinde anlamını görebilirsiniz. Seçenekler yoluyla daha önce baktığınız kelimeleri saklayabilir, listeyi Excel dosyası olarak indirebilirsiniz.

44 / 100

Google Similar Pages

45 / 100

Google Similar Pages, okuduğunuz konularla ilgili sayfaları size sunan bir arama aracı. Çok faydalı bir eklenti olmayabilir, ancak internette farkına varmadığınız ilgili siteleri bulmanızı sağlayabilir.

46 / 100

Save to Google Drive

47 / 100

İnternetteki resimlerle çalışmanız gerekiyorsa, sıkça ekran görüntüsü alıyorsanız, bu araç ile herhangi bir resme tıklayıp onu hemen Google Drive’a kaydedebilirsiniz.

48 / 100

Data Saver

49 / 100

Bilgisayarınızı mobil ağ üzerinden internete bağladığınızda kotanızın tükenmesinden endişe etmeniz doğal. Bu eklenti, Google’ın sıkıştırma teknolojisini kullanarak Chrome’un veri kullanımını kontrol altına almanızı sağlıyor. Ne kadar tasarruf ettiğinizi ise grafik üzerinde görebiliyorsunuz.

50 / 100

Personal Blocklist

51 / 100

Personal Blocklist Chrome eklentisi, seçtiğiniz siteleri arama sonuçlarından çıkarmanıza izin veriyor. İstediğiniz alan adını tamamen engellemeniz mümkün. Vazgeçerseniz, engellediğiniz siteleri istediğiniz zaman arama sonuçlarına geri getirebiliyorsunuz.

52 / 100

Google Tone

53 / 100

Google Tone deneysel bir eklenti ve bilgisayarlar arasında bağlantı alışverişini hoparlörleriniz ve mikrofonunuz üzerinden yapıyor. Eposta veya mesajlaşma üzerinden bağlantı göndermeye ilginç bir alternatif olarak kullanılabilir.

54 / 100

O ÖZELLİK KALKIYOR

55 / 100

Google, kullanıcılardan ilgi görmediğini düşündüğü Chrome’un önemli özelliklerinden birini bugünden itibaren kaldırmaya karar verdi.

56 / 100

Google, Chrome’un uyarı merkezini geçen sene web tarayıcısından kaldırmıştı.

57 / 100

Şimdi ise sıra, Windows, Mac ve Linux’ta çalışan App Launcher’a gelmiş görünüyor.

58 / 100

Kapatılacağı açıklanan Chrome App Launcher, Chrome uygulamalarına görev çubuğundan ulaşmanıza izin veriyordu.

59 / 100

Aracın artık geliştirilmeyecek olmasının nedeni, Google’ın verilerine göre kullanıcı sayısının çok az olması.

60 / 100

Araç Google hizmetlerine daha hızlı ulaşmayı sağlamak istese de Google’a göre çoğu kullanıcı, uygulamaları Chrome içerisinden açmayı tercih ediyor.

61 / 100

Chrome OS’taki App Launcher ise işletim sisteminin önemli bir parçası olduğundan kaldırılmayacak.

62 / 100

Değişiklik yalnızca Windows, Mac ve Linux kullanıcılarını etkileyecek.

63 / 100

Çubuğu şu an kullanıyorsanız, yakında bir uyarı alacaksınız ve App Launcher’a veda etmiş olacaksınız.

64 / 100

Chrome’da uygulamalarına yer imleri çubuğundaki Uygulamalar düğmesine tıklayarak veya adres çubuğuna chrome://apps yazarak ulaşmaya devam edebilirsiniz.

65 / 100

DİĞER YENİLİK

66 / 100

Dünya’nın en çok kullanılan internet tarayıcılarından Google Chrome, edineceği yeni güncelleme sonrası tasarımını değiştirecek.

67 / 100

Google Chrome için yeni bir güncelleme yayımlamaya hazırlanan Google, uygulamanın tasarımında değişiklik yoluna gidiyor.

68 / 100

Özellikle akıllı telefon uygulamalarında karşımıza çıkan materyal tasarım, bundan böyle Chrome’da da geçerli olan görünüm olacak.

69 / 100

Zira geliştirilen yeni güncelleme, tarayıcının görünümünde radikal değişikliklerin yapılmasını mümkün kılmakta.

70 / 100

The Next Web sitesinin güvenilir kaynaklarına dayandırarak yaptığı haberine göre Chrome’un 51. versiyonu, beraberinde büyük çaplı değişiklikleri getirecek.

71 / 100

Haberde, özellikle tarayıcının görüntüsünde değişmelerin meydana geleceği ve Google Chrome’ın günümüz tasarım anlayışına ayak uyduracağı belirtiliyor.

72 / 100

Üst sekme rengini griye dönüştüren geliştirici ekip, bunun yanında daha keskin noktalar oluşturuyor.

73 / 100

Menü ikonu olarak kendisine yer bulan çizgiler ise kaybolarak yerini üç adet üst üste dizilmiş noktaya bırakacak.

74 / 100

Aynı zamanda gizli sekme açtığımızda, pencerenin tamamının rengi gri olacak ve burada daha karanlık bir izlenim yaratılmış olacak.

75 / 100

Şimdilik bahsi geçen bu bilgilerin resmi olmadığını ve ilerleyen günlerde değişikliklerin meydana gelebileceğini belirtelim.

76 / 100

İŞTE GOOGLE CHROME’DA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DİĞER DETAYLAR

77 / 100

Sade görünümüyle son derece kolay bir kullanım imkaŞimdi sizlere Chrome’un bilmediğiniz 10 gizli özelliğinden bahsedeceğiz. Eğer komut bilmiyorsanız, aşağıdaki yazımızdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

78 / 100

TÜM İŞLEVLER TEK SAYFADA

79 / 100

İnternet tarayıcısında bulunan ek işlev ve ayarları tek bir sayfa üzerinde görebiliyoruz. Bu sayfaya ulaşmak için tarayıcının adres çubuğuna chrome://about/ komutunu girmeniz yeterli.

80 / 100

YENİ İŞLEVLERİ AYARLAYIN

81 / 100

Chrome’da bazı deneysel işlevler (geliştirici ayarları) yer almaktadır. Adres çubuğuna chrome://flags yazarak ulaşacağımız sayfada bu işlevlerin tümü bir arada görülebiliyor.

82 / 100

Ancak bunları kullanırken dikkatli olmanız şart. Zira; henüz geliştirilme sürecinde olan bu işlevler tarayıcının kararlılığında olumsuz etkilere yol açabilir.

83 / 100

İNDİRME İŞLEMİNE KALDIĞINIZ YERDEN DEVAM EDİN

84 / 100

İstediğimiz müzik, film, dosya veya belge indirme işlemlerini tarayıcıda bulunan indirme aracı sayesinde yapabiliyoruz. Peki; ya indirme sırasında bir sorun olur da işlem yarıda kesilirse.

85 / 100

Meraklanmayın, chrome://flags yazarak ulaştığımız sayfadaki ‘İndirmeyi Devam Ettirme Seçeneğini Etkinleştir’ bölümünü işaretlediğimizde bu sorun ortadan kalkıyor. Yani yarıda kalan indirme işlemi, yönetici üzerinde bulunan ‘Sürdür’ butonuna tıkladığımızda kaldığı yerden devam ediyor.

86 / 100

TÜM UZANTILARI GÖRÜNTÜLEYİN

87 / 100

Tarayıcıya kurduğunuz uzantıları bulmakta güçlük çekiyorsanız, yüklü olan uzantıları tek bir yerde görebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna chrome://extensions/ yazmanız yeterli. Karşınıza çıkacak olan sayfada yüklü uzantıları kontrol edebileceğiniz gibi yapılandırmaları da kolaylıkla yapabilirsiniz.

88 / 100

TARAYICI GEÇMİŞİNİ BİR BAKIŞTA GÖRÜN

89 / 100

Eğer silme işlemi yapmadıysanız dün, önceki gün ya da geçen hafta ziyaret ettiğiniz web sitelerinin neler olduğunu tarayıcıda rahatlıkla bulabilirsiniz.

90 / 100

Bunun için adres çubuğuna chrome://history yazmanız yeterli. Karşınıza çıkan sayfada tüm tarayıcı geçmişinizi görebileceksiniz. Bu işlem için Ctrl + H tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

91 / 100

İNDİRMELERİNİZİ GÖRÜNTÜLEYİN

92 / 100

Eğer bilgisayarınıza neleri indirdiğinizi görmek istiyorsanız; adres çubuğuna chrome://downloads yazarak, tüm indirilen dosyaları görebilirsiniz. Bu işlem için Ctrl + i tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.

93 / 100

YER İŞARETLERİ YÖNETİMİ

94 / 100

Sık ziyaret ettiğimiz siteleri kayıt altına aldığımız yer işaretleri yöneticisine hızlı bir şekilde ulaşmak için adres çubuğuna chrome://bookmarks yazabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan ekrandaki klasörleri istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

95 / 100

TARAYICININ RAM MİKTARINI ÖĞRENİN

96 / 100

Chrome bellek kullanım miktarını da gösteriyor. Yani sekmelerin, uzantıların ve eklentilerin ne kadar RAM kullandığını öğrenebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna about:memory komutunu yazmanız yeterli.

97 / 100

DNS KAYITLARI

98 / 100

Özellikle internet erişim engellendiğinde başvurduğumuz yollardan birisi DNS değişiklikleridir. Chrome://dns/ komutunu adres çubuğuna yazdıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan ön bellekte bulunan DNS kayıtlarını kolaylıkla görebilirsiniz.

99 / 100

DAHİLİ İSTATİSTİKLERİNİ GÖRÜN

100 / 100

Chrome’un bilgisayarınızdaki performansını görmek ister misiniz? Bunun için chrome://histograms komutunu kullanın. Bu sayede dahili istatistiklere ulaşabilir, mesela; ‘’otomatik tamamlama performansı nasıl?’’ veya ‘’sunucu yolları çözülürken kaç defa hata oldu?’’ sorularına yanıt bulabilirsiniz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA