SON DAKİKA

Jokerhaber

Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerinde önemli değişiklik

KHK ile Genelkurmay başkanının görevlerinde değişiklik yapıldı. “Savaşta ve barışta TSK’nın komutanı” ifadesinden ‘barışta’ çıkarıldı. Amaç, emir-komuta zincirideki olası kalkışmaları bertaraf etmek.

Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerinde önemli değişiklik
Bu haber 18 Ağustos 2016 - 10:26 'de eklendi ve 91 views kez görüntülendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulu’nda karara bağlanan 670 ve 671 sayılı Kanun Hükmünde kararnameler (KHK), Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. FETÖ’nün kökünü kazayacak çok önemli düzenlemelerin yer aldığı KHK’lerde, Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkisine ilişkin kritik bir değişiklik dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun’da yapılan değişiklikle, TSK’nın emir – komuta zinciri içinde yaşanabilecek olası kalkışmaların önü kesilmiş oldu. Buna göre mevcut kanunda yer alan, “Genelkurmay Başkanı, barışta ve savaşta Silahlı Kuvvetler’in komutanıdır” hükmü, yeniden düzenlendi ve “barışta” ifadesi madde metninden çıkarıldı. Böylece, Genelkurmay Başkanı’nın TSK’nın komutanlığı görevi sadece “savaş” hali ile sınırlı kalmış oldu.

SADECE SAVAŞ HALİYLE SINIRLI

Değişiklik, Anayasa’nın “Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı” başlıklı maddesi ile kanunun uyumlu hale gelmesini de sağladı. Anayasa’nın 117. maddesi, Genelkurmay Başkanı’nın başkomutanlık görevinin, “savaş” hali ile sınırlı olduğunu düzenliyor. Aynı maddede, Genelkurmay Başkanı’nın “savaş” halindeki başkomutanlık görevinin, “Cumhurbaşkanlığı namına” yerine getirileceği de vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 104. maddesinde ise “TSK’nın başkomutanının TBMM adına Cumhurbaşkanı olduğu” belirtiliyor.

DENİZCİYE DE GENELKURMAY YOLU

671 sayılı KHK’de, kuvvet komutanı olmasa dahi, orgeneral ve oramirallere Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılmış oldu. Genelkurmay Başkanı, daha önce olduğu gibi, Bakanlar Kurulu’nun teklifi ile yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Ancak Cumhurbaşkanı bu atamayı,sadece kuvvet komutanları arasından yapmak zorunda kalmayacak. Cumhurbaşkanı, TSK’daki orgeneral ve oramiraller arasından da Genelkurmay Başkanı atayabilecek. Böylece, ataması yapılacak ismin kuvvet komutanı olması şartı kaldırılmış oldu.

AKŞAM

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA