12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
MURAT GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK’Fırat Kalkanı’ harekâtına katılan bordo bereli Özel Kuvvetler, kısa süre önce kullanmaya başladıkları ‘Puma gözü’ tipi insansız hava araçlarını (İHA) devreye soktu.
MURAT GÜRGEN / GAZETE HABERTÜRK
‘Fırat Kalkanı’ harekâtına katılan bordo bereli Özel Kuvvetler, kısa süre önce kullanmaya başladıkları ‘Puma gözü’ tipi insansız hava araçlarını (İHA) devreye soktu.
‘Mini İHA’ kategorisinde olan ABD üretimi Puma İHA’lar elle fırlatılıyor. Son bir yıl içerisinde Özel Kuvvetler için 30 Puma siparişi verildi ve teslimat kısa sürede başladı. Puma İHA’lar yılbaşından bu yana PKK ile mücadele operasyonlarında kullanılıyordu.
Puma tipi İHA’ların en önemli özelliği şiddetli rüzgârda da başarıyla görev yapabilmesi. Puma 20 knot esen rüzgârda dahi rotasında ilerleyip istihbarat toplayabiliyor.
Kızılötesi ve elektro-optik kamera taşıyan Puma, denize inebiliyor ve su geçirmez özelliğe sahip. Menzili 45 km olan İHA, 83 km/sa hızla 3 bin 300 metre yüksekliğe çıkabiliyor.
Başbakan Binali Yıldırım’ın terörle mücadeleye ilişkin, “Savunmada değil, taarruzda olacağız” açıklamasının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ‘ara-bul-yok et’ stratejisini devreye soktu ve PKK’nın kış dönemi hazırlıklarına ağır darbe vurmaya başladı.
Başta silahlı insansız hava araçları (İHA) olmak üzere teknolojinin son olanakları devreye sokuldu. PKK’nın yurtiçinde kümelendiği noktalar tek tek temizlenirken, hudut hattında 7/24 devriye görevinde bulunan mini İHA’larla terörist grupların yurda sızma girişimleri engelleniyor.
BAYRAKTAR, GÖZCÜ VE ATAK GÜÇ KATTI
TSK envanterine giren ilk silahlı insansız hava aracı olan ‘Bayraktar TB2’, Suriye’de IŞİD’e yurtiçinde de PKK’ya yönelik operasyonlara güç kattı.
Eylül ayı başından bu yana Bayraktar ile Çukurca’nın Seni Tepe ve Uzundere bölgeleri ile Aktütün İkiyaka Dağları’nda gerçekleştirilen taarruzlarda 12 terörist etkisiz hale getirildi.
TSK operasyonlarına yine Kale-Baykar’ın ürettiği ‘Gözcü’ adı verilen mini İHA’lar görüntülü istihbarat toplayarak katkı sağlıyor.
TSK’nın kısa süre önce operasyonlarına kattığı TUSAŞ üretimi ATAK taarruz helikopterleri dağlık alanlardaki terör yuvalarının vurulmasına büyük destek verdi. Sınır hattında ayrıca ileri yer kontrol istasyonları ile entegre hava keşif sisteminin de kurulması planlanıyor.
ÖZEL KUVVETLER AKTİVE OLDU
1990’lı yıllarda terörle mücadeleye büyük katkı sağlayan Özel Kuvvetler, Çözüm Süreci ile birlikte geri plana çekilmişti. Bordo bereliler yeni dönemle birlikte aktif olarak devreye girdi.
Kara birliklerinin ihtiyacı olan hava desteğine eskiden ‘tugay’ seviyesinde karar veriliyordu. Şimdi koordinasyon geliştirilerek, operasyonu sahada yürüten tim komutanlarının inisiyatif kullanabilmelerine olanak tanındı.
İHA’lar ve termal kameralar ile görüntülenen terörist grupları, Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları, Bayraktar tipi İHA’lar ve ATAK taarruz helikopterleriyle ateş altına alınıyor. Karadan bordo bereliler ile komandolar devreye girerek nokta operasyonlar düzenliyor.
Tank birlikleri, Fırtına obüsleri ile Sakarya çok namlulu roketatar (ÇNR) sistemleri de PKK hedeflerinin imha edilmesinde güvenlik güçlerinin etkin vurucu gücünü oluşturuyor.
POLİS VE KORUCULAR SAHADA
Yeni konseptin önemli diğer unsurlarını; Jandarma Özel Harekât (JÖH), Polis Özel Harekât (PÖH) birlikleri ile korucular oluşturuyor. 10 bine yakın Özel Harekât polisinin daha istihdam edilmesi planlanıyor.
Bu birlikler, son teknoloji ürünü teçhizat ve mühimmatlar kullanıyor. Sayısı 90 bine ulaşan geçici köy korucularından da yeni dönemde daha fazla yararlanılması yönünde karar alındı.
YENİ İHA’LAR GELİYOR
Silahlı İHA konusunda ilk adımı Kale-Baykar grubu atarak 12 adet Bayraktar TB2’nin teslimatını yaptı. Bayraktar’ın ‘Blok A’ tasarımıyla 2009 yılında ilk uçuşunu yapmasının ardından, Savunma Sanayii İcra Komitesi kararıyla İHA üretimi için sözleşme imzaladı.
Kale-Baykar 2014’te ‘Blok B’ tasarımının ve 2015’te silahlı versiyonun test uçuşlarını yaptı. 12 adet silahlı İHA ağustosta TSK envanterine alındı.
TUSAŞ’ın geliştirdiği ‘ANKA-S’ ile Vestel’in ürettiği ‘Karayel’ isimli İHA’lar da gün sayıyor. TSK envanterine 2018 yılında girmesi hedeflenen ANKA-S uydu haberleşmesi yeteneğine sahip olacak.
LAZER GÜDÜMLÜ FÜZE ATIYOR
5500 metre yükselebilen ‘Bayraktar TB2’, terör örgütlerinin mevzilerini, ROKETSAN üretimi lazer güdümlü UMTAS füzeleriyle vuruyor.
7 YILDA GELİŞİYOR
Bayraktar’ ilk uçuşunu 2009 yılında gerçekleştirdi ve 7 yıl içinde bomba taşıyabilecek ‘Bayraktar TB-2’ durumuna geldi.
BAYRAKTAR TB2
UZUNLUĞU: 6.5 metre
KANAT AÇIKLIĞI: 12 metre
UÇUŞ MENZİLİ: 150 kilometre
İRTİFA: 5500 metre
KALKIŞ AĞIRLIĞI: 650 kilogram
ETKİLİ MENZİL: 8 kilometre
SİLAH SİSTEMİ: ROKETSAN üretimi lazer güdümlü UMTAS füzesi
HABERTÜRK