12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Başbakan Binali Yıldırım, Efkan Ala’nın istifa ettiğini duyurdu. Bu resmi açıklama ‘görevden alındı’ olarak değerlendirildi. Efkan Ala’nın neden görevinden alındığı ise şimdilik merak konusu.
Yaklaşık 3 yıldır AKP hükümetlerinde İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Efkan Ala sürpriz bir kararla görevinden alındı ya da istifa etti. Başbakan Binali Yıldırım, gelişmeyi dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından duyurdu. Efkan Ala’nın yerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi. İstifa haberine Ankara gazetecileri bile ‘hazırlıksız’ yakalandı. Kulislerde herkes aynı sorunun yanıtı aradı. Efkan Ala neden istifa etti? İşte ilk değerlendirmeler…
Sürpriz gelişmeye ilişkin Ankara koridorlarında farklı yorumlar yapıldı. Bunlardan en çok telaffuz edileni ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın FETÖ ile mücadelenin hızından ve koordinasyon konusundaki uyumsuzluğundan memnun olmaması” yorumu oldu. Efkan Ala’nın geçtiğimiz hafta paylaştığı “17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdürünün 74’ünün, daire başkanlarının tamamının, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500’ünün FETÖ mensubu olduğu” bilgisinin de tüm bunlara deyim yerindese ‘tuz-biber’ olduğu değerlendirmeleri yapıldı.
DARBE GECESİ ‘ULAŞILAMAYAN ADAM’
Yine AKP kulislerinde, darbe gecesi Efkan Ala’ya uzun süre ulaşılamadığı konuşulmuş, Ala ise daha sonra yaptığı açıklamada “O sırada Erzurum’dan uçakla Ankara’ya ulaşmaya çalıştığını” söylemişti. Başkent’te; Ala’nın ’15 Temmuz gecesi performansının’ da ‘görevden alınma’ sürecinde ‘önemli bir detay’ olduğu konuşuluyor.
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifa etmesinin ardından , AKP hükümeti ile HDP’nin 28 Şubat 2015’te birlikte gerçekleştirdikleri ve ‘Güneydoğu sorununa’ ilişkin 10 madde üzerinde anlaştıkları Dolmabahçe Mutabakatı’nda hükümet adına bulunan son bakan da kabineden ayrılmış oldu. AKP ile HDP arasında 10 maddelik anlaşmanın imzalandığı ‘Dolmabahçe Mutabakatı’ fotoğrafına giren Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında kurulan 65. Hükümet kabinesinde yer almamıştı. Ünlü Dolmabahçe fotoğrafında hükümet heyeti adına yer alan Efkan Ala’nın da istifasıyla, kabinede Dolmabahçe Mütabakatına katılan bakan kalmadı.
‘TARİHİ KARE’ MANŞETLERİ ATILMIŞTI
Ala’nın görevden ayrılmasında bir başka etkenin de Dolmabahçe görüşmeleri olduğu ileri sürülüyor. Davutoğlu hükümeti ile HDP arasında yapılan görüşmelerin ardından ilerleyen zamanlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki göstererek, ‘Ne mutabakatı, böyle bir mutabakat yok!’ demişti. İlerleyen zamanlarda Dolmabahçe karesinde yer alan bakanlardan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal bakanlıkları kaybetmişti. Ala’nın da bakanlıktan ayrılmasıyla karede yer alan bakanlardan hiçbiri bakan olarak kalmamış oldu.
DERVİŞOĞLU KOLTUĞUNU KORUDU
Fotoğrafta devlet adına bulunan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ise halen görevine devam ediyor. Dolmabahçe karesinde yer alan isimlerden Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ve çözüm süreci boyunca rol oynayan diğer milletvekilleri hakkında ise çeşitli suçlardan fezlekeler var.
SÖZCÜ