12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Başbakan Binali Yıldırım’ın “Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapın” çağrısı, tekstil sektörünü harekete geçirdi. Bölgede milyon dolarlık yatırımları hayata geçirmeye hazırlanan işadamları, teşvikin ayrıntılarını bekliyor
Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün işadamlarına yaptığı “Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapın” çağrısı, özellikle tekstil ve hazırgiyimcileri harekete geçirdi. Şanlıurfa’dan Gaziantep’e Diyarbakır’dan Mardin’e uzun zamandan beri yatırım planlayan işadamları, önümüzdeki günlerde hükümetin açıklayacağı teşvik paketine odaklandı.
Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’da yatırım yapacak olanlar için fabrikayı devletin yapacağını, ürünlerin pazarlanmasında da yardımcı olacaklarını açıkladı. İşte bu gelişme, birçok işadamına yatırım kapısını araladı. Şimdi gözler teşvikin ayrıntılarında.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bölgede yatırım yapmak için 20 firmanın beklediğini söyledi. Tanrıverdi, “Sanıyoruz ki hükümetimiz ayrıntıları önümüzdeki hafta açıklayacak. Orada tek soru işareti yatırımın ölçeği. Sadece büyük yatırımlar mı teşvik edilecek, göreceğiz” dedi. Halihazırda bölgede 7-8 firmanın üretim yaptığını söyleyen Tanrıverdi, bu şirketlerin kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda büyük bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.
17 ŞİRKET BİR ARAYA GELECEK
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, yeni teşvikle birlikte Türkiye’ye 1.5 milyar dolarlık ithalatla gelen stratejik bir hammaddenin üretimine başlayacaklarını açıkladı. Aralarında Kıvanç Tekstil, Migiboy, Gülle Tekstil ve Kipaş gibi firmaların olduğu 17 şirket birleşerek Doğu’da limana yakın bir bölgede viskon elyaf üretmeyi planlıyor. Gülle, “Tekstilin hammaddesi olan viskon elyafın Türkiye’de üretimi yok. Yıllık 250 bin ton üretim yapacağımız 150-200 milyon dolarlık dev bir yatırım planımız var” dedi. Gülle, fizibilite çalışmasının sürdüğünü, teşvikin ayrıntılarına göre yatırımı hayata geçireceklerini söyledi.
ÖZAK’TAN 1.000 KİŞİYE İSTİHDAM
Özak Tekstil de, yatırımda Doğu ve Güneydoğu’yu radarına aldı. Geçtiğimiz günlerde Malatya’da bin kişinin istihdam edildiği yeni bir fabrika açan şirket, şimdi de Şanlıurfa’da tesis yapacak. Özak Tekstil’in patronu Ahmet Akbalık, “Şanlıurfa’daki projemiz üzerinde çalışıyoruz. Bin kişinin çalışacağı bir tesis yapmayı planlıyoruz. Teşvike göre yatırımı realize edeceğiz” dedi.
ALMAN OTTO ‘YA İHRACAT
Yıldızlar Moda Vizyon Tekstil’in sahibi Necip Olgun, Şanlıurfa’da ilk etapta 9 milyon TL’lik bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Kadın erkek dış giyim üretimiyle bin kişiye istihdam sağlayacak olan şirket, buradan Alman Otto firmasına, Moschino ve D&G gibi moda devlerine de üretim yapacak. Olgun, “Gözümüz kulağımız hükümetin açıklayacağı teşvikte” dedi.
DOĞU KARA DENİZ İÇİN DE PROJELER VAR
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat da, sahibi olduğu System Tekstil için Doğu Karadeniz’de bir yatırım planladığını açıkladı. Denim üretimi yapacak olan fabrikanın ilk etapta 1 milyon 800 bin adetlik kapasitesi olacağını belirten Fayat, “Başlangıçta 3 bin, sonrasında 6 bin metrekarelik bir alanda üretim planlıyoruz. İstihdam ise 150’den başlayıp 800 kişiye kadar çıkacak” dedi.
SABAH