SON DAKİKA

Jokerhaber

Diş gıcırdatmayı önlemenin yolları

Dr. Tanfer; günümüz stres hastalığı sonucu ortaya çıkan bruksizm için diş plaklarından daha zahmetsiz bir çözüm olan dental botoks tedavisini öneriyor

Diş gıcırdatmayı önlemenin yolları
Bu haber 22 Ağustos 2016 - 10:23 'de eklendi ve 138 views kez görüntülendi.

Strese bağlı olarak dişlerimizi sürekli sıkıyoruz. Bu nedenle de doğal olarak hepimiz Bruksizme aday oluyoruz. Ancak her şeye rağmen hayattan tat almaya devam etmek için dişlerimizi korumalıyız.

BRUKSİZME ‘DUR’ DİYEN DENTAL BOTOKS

Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer, bruksizm hakkında merak edilenleri anlattı.

Dr. Tanfer; günümüz stres hastalığı sonucu ortaya çıkan bruksizm için diş plaklarından daha zahmetsiz bir çözüm olan dental botoks tedavisini öneriyor.

Bruksizm nedir?

Genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez. Her 5 kişinin en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan kişilerin günlük hayatını kötü yönde etkilemektedir. Gün içi yorgunluk, halsizlik, devamlı uyuma isteğinin arkasında kalitesiz gece uykusu bulunmaktadır.

Bruksizmi olan kişilerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi disfonksiyonlarından şikayetçi olmakta ve sabahları sebepsiz baş ağrısı ve kas ağrıları çekmektedirler.

Bruksizmin belirtileri nedir? 

Özellikle yüzdeki kaslarda, eklem yerinde (temporamandibular eklem) baş ve boyun bölgesinde oluşan ağrılardır. Diş gıcırdatmanın (bruksizm) başlattığı ağrı kas kaynaklıdır. Bu ağrı, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkar.

* Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler olabilmekte ve ilerleyen zamanlarda dişin siniri açığa çıkabilmektedir.

* Dişlerde sallanma ve aralanmalar görülebilir.

Bruksizmin tedavisi nasıl yapılır?

Stresi ortadan kaldırmak esas tedavi olmakla beraber dişlerin de korumaya alınması gerekmektedir. Diş gıcırdatma veya sıkma problemi yaşayan yetişkinler için gece plağı kullanması önerilir. Isırma plağı olarak da adlandırılan koruyucu bir plağın geceleri uyurken takılması ile gerçekleştirilir. Tedavi daha çok akut problemleri çözmeye yönelik olarak uygulanır ve bir dişhekimi ve fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilir. Çiğneme kaslarına uygulanan botoks tedavisi ile kalıcı olmayan ama, oldukça etkili bir çözüm elde etmek de mümkündür.

DENTAL BOTOKS

Dental botoks son yıllarda popülerliği artmış bir dental tedavi metodudur. Özellikle diş gıcırtma ve diş sıkma gibi parafonksiyonel rahatsızlığı olan hastalarda güvenle uygulanabilmektedir. Botulinum toksin adı verilen maddenin, çene kaslarına enjekte edilerek kısmi paraliz yapması esasına dayanarak çalışır. Toksin enjekte edildikten bir hafta sonra etkisini göstermeye başlar ve 6 ay devam eder. Altı ay arayla yapılan botox tedavisi sonucunda alışkanlığın ortadan kalktığı gözlenir.

HABERTÜRK

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA