12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Enerji Bakanı Albayrak, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali Projesi için gittiği Konya’da yaptığı açıklamada yerli üretim için ilk adımların atıldığını ve ilk aşamada en az 1.000 kişiye istihdam sağlanacağını ifade etti
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali Projesi’ne ve önümüzdeki enerji projelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak açıklamasında asgari bin kişiye istihdam sağlayacaklarını belirtirken, yerli enerjiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini, ihaleye çıkacaklarını ifade etti.
Bakan Albayrak’ın açıklamasından notlar;
* Fabrika kurma yerli üretim ve teknolojinin yerelleştirmesi konusunda Ar-Ge şartıyla Türkiye’de bir ilk olacak. Ar-Ge’de 5 farklı konuda 15 yıl süreyle zorunluluk getiriyoruz. Asgari yüzde 80 yerli mühendis getirerek bunun yerelleşmesini sağlayacağız. Zehir gibi mühendislerimiz var. Burada üretilecek enerji 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Bu ihale sadece maliyetlerin düşmesinden ziyade fabrika ve yerli yatırım için katma değer yaratacak.
* Türkiye bu teknolojinin hakkıyla yerli üretimin önünü açacak. Fabrikalar kurulacak. 15 yıllık alım garanti süresi boyunca üretimin sürenin içinde olduğu hızlı üretime geçmenin teşvik edileceği 15 yıllık plan ile 2018-2019’u bulmadan yerli üretime geçecek bir süreçten bahsediyoruz. Bu projede amaç yerlileştirme. Enerji piyasaları ve Türkiye için çok büyük bir proje olacak. Yılda sadece 500 megavatlık bir güneş enerji santrali de olacak.
‘İSTİHDAM AÇISINDAN BİR İLK OLACAK’
* Yerlilik şartı arıyoruz. 18 ila 24 ay arasında yerli üretime geçilecek. Sanayi anlamında gelişmiş birçok sektörün, yan sanayiler açısından da gelişmesini bekliyoruz. Kurulumda asgari 700, argede 100 asgari, toplamda bu ihaleyle asgari en az yerli tedarikle 1.000 kişiye istihdamdan bahsediyoruz. Türkiye için bu ihale enerji çeşitlendirme, istihdam açısından bir ilk proje olacak. Üretim sanayisinin tamamıyla yerli olması en büyük hedefimiz. Burada 3 kritik amaç hedefliyoruz.
* Enerji maliyetlerin düşmesi çok önemli bir imkandır. Katma değerli teknolojilerin Türkiyemizde artması, Türkiye’nin rekabetçi ortamı için önemli bir anlam ifade ediyor. Bölgedeki özellikle güneş yatırımları talep çerçevesi içinde bu stratejiyle buna şahit olacağız inşallah.
* Bu anlamda enerji paneli ihraç eden bir ülkeye, ticaret hacmini genişleten bir ülkeye dönecek inşallah.Geçmişteki enerji bakanlarımız olmak üzere Konya üzerinde Konya vekillerimiz olmak üzere kamu yöneticilerimiz olmak üzere sizlere tekrardan ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor çok teşekkür ediyorum.
‘YIL SONUNA DOĞRU YAPILACAK İHALEDEN ÜMİT EDİYORUZ’
* Yatırımcı ilgisiyle alakalı olarak bu konuyla ilgili üzerimize düşen doğru bir iş modeli olması için çalışmaları yaparken, Amerika’dan Çin’e görüşmelerimizi yaptık. Ne kadar katılım olursa rekabet o kadar yüksek olur, daha iyi iş çıkar. Yatırım çerçevesi içinde yabancı yatırımcılarla ilgili çalışmalar da olacak. Dünyadaki önemli firmalarla yaptığımız toplantılarla beraber, özellikle yabancı firmaların yerli firmalarla çalışma isteğiyle ciddi anlamda talep var. Yıl sonuna doğru yapılacak ihalede ümit ediyoruz en güzel neticeyi alırız.
* Yerli ve yenilenebilir noktasında önemli kaynaklarımızı hayata geçirmek üzere acil eylem planı çalışmalarımıza başladık. Türkiye rüzgar kapasitesi açısından da önemli bir ülke. İnşallah bu ihalenin bir benzerini rüzgar alanında da yapacağız. Takip eden kömür yerli kaynaklar hepsinden faydalanmak zorundayız. Türkiye bu konuda fakir bir ülkeydi. Tüm bu gerçekliğe rağmen büyümesini yatırımlarını devam ettiriyor. Bunun için daha fazla yerli kaynaklar içinde kasımda ortaya koyacağımız yerli kömürde de benzer ihaleleri de sıkça yapıp önümüzdeki 2023 hedefleri için çalışmalarımızı yapacağız.
* Yerli rüzgar çalışması devam ediyor. En uygun fiyattan alacağımız çerçevede en kısa sürede en hızlı çerçevede en çevreci şekilde geliştirilecek. Rüzgar güneşten farklı. Dalga üretim portfoyünün bölgedeki altyapıya, o bölgedeki enerji arz talep dengesine bağlı, altyapı yatırım ihtiyacı da olmak üzere birçok kritere göre değerlendiriyoruz. Üretim sahaları ve bölgeyi az çok netleştirdik. Belirlenen alanları yatırımcının ilgi duyacağı şekilde sunacağız.
HABERTÜRK