12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2008 yılında başladıkları sigarayla mücadeledeki başarının kaybedildiğini ve ikinci bir önlemler paketi hazırladıklarını söyledi.
Bakan Recep Akdağ, sigarayla mücadele kampanyasının sonucunda sigara kullanım oranlarının yüzde 26’lara kadar gerilediğini hatırlattı. Bu konuda Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden birkaç kez ödül aldığını ifade eden Bakan Akdağ, gelinen aşamada ise TÜİK’in verilerine göre sigara kullanımı oranında yüzde 30’ların üstüne çıkıldığını ifade etti. “Kazandığımız cepheyi kaybettik ama pes edecek halimiz yok!” ifadelerini kullanan diyen Akdağ, hem bilinçlendirme kampanyası hem de yasal mücadeleyi içeren ikinci bir çalışma yapıldığını duyurdu.
YENİ DÜZENLEMELER EĞLENCE YERLERİNİ ZORLAYACAK
Mevcut deneyimlerden elde edilen sonuçlara hazırlanan ikinci yasal düzenleme taslağı ise Bakanlar Kurulu’na sunuldu.
YENİ PAKETTE NELER VAR?
Düz paket: Avustralya’da uygulamaya giren düzenlemenin benzeri olarak, sigara markası çok küçük ve görülmesi zor yerde olacak ve geri kalan yüzeyin tamamı uyarılardan oluşacak.
Satış noktaları: Sigaraların satış noktasındaki görünürlüğü yenİden düzenlenecek ve kesinlikle içi görünmeyen kapalı kutularda bulunacak.
Kafe-restoran-eğlence yerlerinde sigara içmeye izin verilen, üstü ve yanları açılır-kapanır alanlar da “kapalı alan” sayılacak ve sigara içilmesi yasaklanacak.
Eğlence yerleri ve kafe-restoranlarda, otellerde kapılardan en az 5 metre uzaklıkta sigara içilebilecek.
“SİGARA İÇMEK ZOR OLMALI”
Bakan Akdağ eğlence yerleri-kafe-restoran grubundaki düzenlemelerin insanların sigara içmesini zorlaştırma, rahatlarını bozma amacını taşıdığını vurgulayarak, “Sigara içmek isteyen bir kişi, rahat koltuğundan kalkacak, eğlencesine ara verecek. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Sigara içmek zor olmalı.” ifadelerini kullandı.
Sarma tütün olarak adlandırılan, sigara sarmaya uygun kıyılmış tütün satışına yönelik kısıtlayıcı düzenleme yapılacak. Bu ürünlerin vergisiz, kayıt dışı ya da kaçak olarak satılması önlenecek.
“CEZAMI ÖDERİM, DEVAM EDERİM MÜMKÜN DEĞİL”
Bakan Akdağ, eğlence yerleri ve kafe-restoranlarda belirli alanların sigara içmeye ayrılmasının ‘maçı kaybetmek’ anlamına geldiğinin altını çizerek, “Almanya bu hatayı yaptı. Ana amacımız gençlerin sigaraya başlamasını engellemek. İçenlerin de bırakmasını sağlamak. Bir noktadan sigara içiliyorsa sorun çözülmüyor.” şeklinde konuştu. Akdağ, işletmelerin cezayı ödemeye razı olarak sigara içmeye izin vermesinin mümkün olmadığını, katlanarak büyüyen cezaların devamı halinde mutlaka kapatma cezası verileceğini sözlerine ekledi.