12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Suriye’deki savaşın nihayete ermesi konusunda gözler Kazakistan’ın başkenti Astana’ya kilitlendi. Astana’da: Türkiye, Rusya, İran’ın garantörlüğündeki görüşmelerde rejim ile muhalifler barış için masaya oturacak.
Suriye’deki iç savaşı bitirmeyi hedefleyen barış görüşmeleri, Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlıyor. Muhaliflerin ateşkesin devamı ve yardımların ulaştırılmasını isterken, Şam rejimi ise zirvenin başarısına göre ateşkes yapılabileceğini belirtiyor.
Astana zirvesi, Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaş konusunda bir ilk niteliği taşıyor. Astana’daki zirvede, rejim ile muhalifler ilk defa aynı masada oturmuş olacak.
30 Aralık’ta ilan edilen ve çoğunlukla uyulan ateşkesin gölgesinde başlayacak tarihi zirvenin garantörleri ise Türkiye, Rusya ve İran. Masada iç savaşın başından beri muhalifleri destekleyen Katar da yer alacak. Görüşmelere heyet göndermeyen ABD’yi ise Kazakistan Büyükelçisi George Albert Krol temsil edecek.
MUHALİFLER ATEŞKESİN DEVAMINI İSTİYOR
Muhalif heyetin sözcüsü Yahya Aridi, akan kanı durdurmak, rejim ve İran’ın uyguladığı şiddeti sona erdirmek için görüşmelere katıldıklarını belirtti. Rejimin ve İran milislerinin ateşkes ihlallerine vurgu yapan Aridi, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının 13. ve 14. maddelerinde yer alan ablukaların kaldırılması ve rejimin etnik temizliğine son verilmesine ilişkin maddelerin önemli olduğunu dile getirdi.
İyi yada kötümser bir atmosfer olmadığını ifade eden Aridi, “13 Aralık 2016’da Türkiye ve Rusya garantörlüğünde sağlanan anlaşma onaylanırsa, garanti edilirse, biz o zaman ‘birşeyler başarıldı’ deriz” ifadelerini kullandı.
Muhalifler arasında, Türkiye’nin desteklediği Faylak El Şam ve Sultan Murat Tugayı’nın liderleri de bulunuyor.
REJİM, TÜRKİYE VE KATAR’IN POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMESİNİ İSTİYOR
Şam yönetimi ise, Türkiye ve Katar gibi muhalifleri destekleyen ülkelerin politika değiştirmesi istiyor. Astana zirvesinin başarılı olmasının ateşkes için bir şart olduğunu savunan Şam yönetimi, PKK’nın uzantısı YPG ile Suriye Demokratik Güçleri (SDF) dışındaki tüm muhalif grupları ‘terörist’ olarak görüyor. Rusya ise, Türkiye’nin baskıları sonucu YPG konusuna mesafeli bir tutum takınıyor.