12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
AKP ve MHP’nin desteklediği, CHP ile HDP’nin ise karşı çıktığı partili cumhurbaşkanlığı sistemini içeren 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. İlk kriz salonda yaşanırken, vekiller danışmanlar salona sığmadı.
Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri komisyonda başladı. 132 kişilik Anayasa Komisyonu’nda 200 milletvekilinin katılması beklenirken, ilk gün ilgiden dolayı gelenler salona sığmadı. Komisyon üyesi vekillerin dışında, çoğunluğu CHP’den çok sayıda vekil toplantı salonuna gelince, salonda adım atacak yer kalmadı. AKP Grup Başkanvekili, danışmanlar ve görsel basın salondan çıkarsa yer açılacağını söyledi. Ancak bu öneriye de komisyonun CHP’li üyeleri karşı çıktı. CHP’li Muharrem Erkek, AKP’nin önerisine karşı çıkarak, “aksine sivil toplum kuruluşları, barolar da gelmeli” dedi.
316 AKP milletvekilinin tamamının imzasıyla verilen teklifle mevcut anayasadaki “Cumhurbaşkanı seçilen kişinin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir” hükmünün kaldırılması öngörülüyor. Anayasa değişikliği teklifinde Başbakanlık makamı ile Bakanlar Kurulu kaldırılıyor; yürütme organı “partili cumhurbaşkanı”, “cumhurbaşkanı yardımcılığı”, “cumhurbaşkanlığı kararnamesi”, “cumhurbaşkanlığı yönetmelikleri” mekanizmaları ve cumhurbaşkanına parlamentoyu feshetme yetkileriyle inşa ediliyor.
Yeni sistemde cumhurbaşkanı, yardımcılarının yanı sıra bakanları da atayacak ve azledecek, TBMM içinden seçilen bakanları milletvekillikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı Meclis dışından da bakan atayabilecek. Teklifle mevcut sistemde yasama organının yürütme organını denetiminde temel yollardan olan ‘gensoru’ ve ‘meclis soruşturması’ yetkilerinin kaldırılması da öngörülüyor.