12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeleri, 15 Temmuz darbe girişimi ve İncirlik Üssü ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu
Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers, Türk halkı ve Türk devletinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kendilerinden daha açık ve belirgin destek mesajları beklediğini belirterek, “Federal Şansölye ve Dışişleri Bakanımız dayanışmasını ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclisi ziyaret ederek bu dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve (Türk tarafında) bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük” dedi.
Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeleri, Ankara Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimi ve Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’nü ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Lamers, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri ile iki saat süren görüşmenin son derece açık ve dostane bir atmosferde gerçekleştiğini ifade ederek, görüşmelerin sürdürülmesinin iki komisyonun da ortak arzusu olduğunu dile getirdi. Karl Lamers, görüşmelerin sürdürülmesi amacıyla Federal Parlamento Savunma Komisyonunun TBMM Savunma Komisyonu üyelirini Almanya’ya davet ettiğini kaydetti.
Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) Grubu Üyesi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Lamers, ikili görüşmelerde, 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığını, dört partiden oluşan komisyonun darbe teşebbüsünü kınadığını ve Türk halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.
Komisyon üyelerinin TBMM ziyaretinde, demokratik bir kurum olan Meclise helikopter ve uçaklarla yapılan saldırının ne kadar derin izler bıraktığını yerinde gördüğünü anlatan Lamers, şöyle konuştu:
“Türk halkı ve Türk devleti bu olay sonrasında Batı’dan, bizden daha açık ve belirgin sözler bekledi. Aslında Federal Şansölye ve Dışişleri Bakanımız dayanışmasını gösterdi ve olayı kınadıklarını ifade ettiler hatta büyükelçimiz de olaydan kısa bir süre sonra Meclisi ziyaret ederek dayanışmasını gösterdi. Fakat bugünkü görüşmemizde daha belirgin destek mesajları beklendiğini ve (Türk tarafında) bundan dolayı bir hayal kırıklığı olduğunu gördük.”
Lamers, komisyon üyelerinin yarın gerçekleştireceği İncirlik ziyaretinde basın mensuplarının bulunmayacak olmasına ilişkin, Türkiye’nin güvenlik meselesi nedeniyle sadece heyetin ziyaretine izin verdiğini ve komisyonun da bu durumu anlayışla karşıladığını dile getirdi. Lamers, bu ziyaretin normalleşme sürecinin bir göstergesi olduğunu anlattı.
Yeşiller Partisi Milletvekili ve komisyon üyesi Agnieszka Brugger de TBMM’yi ziyaretinde yaşadığı duyguları, “TBMM’nin hasar gören kısımlarını bize gösterdiklerinde insan hakları, basın özgürlüğü ve demokrasinin ne kadar büyük önem taşıdığını tekrar anladım. ” şeklinde dile getirdi.
Diğer bir komisyon üyesi Ingo Gaedechens ise Almanya’nın her zaman Türkiye ile dayanışma içinde bulunduğunu belirterek, ziyaretin asıl amacının İncirlik Üssü’ndeki Alman askerleri ve onların çalışmalarını yerinde görmek ve askerlerin koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulunmak olduğunu ifade etti.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili ve komisyon üyesi Florian Hahn, ziyaretlerinin ikili ilişkiler açısından önemli bir adım olduğunu ve normalleşmeye katkı sunacağını söyledi.
Alman Meclisinin haziran ayında kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tasarı, Türkiye ile Almanya arasında gerginliğe yol açmış, Türkiye Berlin’deki büyükelçisini istişareler için geri çağırmış, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret taleplerine de olumlu karşılık verilmemişti.
Merkel hükümeti, yaptığı açıklamayla, haziran ayında kabul edilen tasarının “hukuken bağlayıcı olmadığını” vurgulamış, Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi, Türkiye’nin yeni Berlin büyükelçisinin bir an önce göreve başlaması arzusunda olduğunu duyurmuştu.
DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonun üyelerinden Almanya, bu kapsamda ocak ayında İncirlik’e 6 Tornado tipi keşif uçağı ve bir tanker uçak konuşlandırmıştı. Üste halen yaklaşık 200 Alman askeri görev yapıyor.
Türkiye’nin, Ermeni tasarısı sonrasında Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret planlarına yeşil ışık yakmaması, iç kamuoyunda tartışmalara yol açmış, Türkiye aleyhtarı gruplar koalisyon içindeki Alman askerlerinin geri çekilmesini talep etmişti.
HABERTÜRK