12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı’nda (ALES) devrim gibi değişiklikler yaptı. Yeni değişiklikle birlikte sınavdaki test ve soru sayısı azaltılırken, soru başına düşen süre ise artırıldı. Bunların yanında toplam sınav süresi kısaltıldı, eşit ağırlık puan hesaplamasında sayısal ve sözel eşit hale getirilirken, sınavın geçerlilik süresi ise 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan YÖK Başkanı Yekta Saraç, “”Yeni YÖK olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı (ALES) yapmış olduğumuz yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında, uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık.” dedi.
SINAV, 4 TESTTEN 2 TESTE DÜŞTÜ
Mevcut ALES`te adaylara Sayısal-I, Sayısal-II, Sözel-I ve Sözel-II olmak üzere dört başlık altında test uygulanırken, her iki bölüm, tek kitapçık halinde adaylara veriliyor ve 160 soru için 180 dakika (üç saat) süre tanınıyordu. Yeni uygalama ile ise bu dört test, ikiye indirildi. Yeni ALES’te Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşan test bulunacak.
ALES Sözel Testi, sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında sorulardan oluşacak.
Sayısal Testi ise temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.
Yeni ALES’te soru sayısı azaltılırken, soru başına düşen süre de artırıldı. Bununla birlikte toplam sınav süresi de kısaltıldı.
100 SORU, 150 DAKİKA SÜRE
Sınavın önceki şekli 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmakta iken yeni ALES ise 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten oluşacak. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi ise 150 dakika (2.5 saat) olacak. Bunun sınav stresinin azaltılmasına da katkı sağlayacağı ifade ediliyor.
Yapılan bir başka düzenleme ise puanların hesaplanmasında yaşandı. ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmezken, ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olması kararı alındı.
Ayrıca ALES sonuçlarının geçerlilik süresi de 3 yıldan 5 yıla uzatıldı.