12:02 - Yabancılara konut satışında rekor!
15:11 - Elektrikli süpürge devi otomobil üretecek!
14:15 - TÜRGEV’in sunucuları hacklendi!
12:59 - Twitter’da devrim gibi yenilik!
13:02 - Kaybolan Honor modelini bulana ödül!
11:23 - Uzun zamandır beklenen Samsung Galaxy A8 güncellemesi geldi
15:06 - YSK’dan flaş KHK’lı seçmen kararı!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye’nin Halep şehrindeki gelişmeler üzerine toplantı yaptı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin kapalı oturumunda Halep’teki gelişmeler değerlendirildi.
Konsey, Suriye konusunda geçen hafta sonu yapılan ancak herhangi bir sonuç çıkmayan uluslararası toplantıların ardından kapalı oturumda bir araya geldi.
Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Halep’te sivillerin hedef alınmasının hem insani trajediye hem de terörün beslenmesine neden olduğunu söyledi.
Halep’in terör için beslenme kaynağı haline geldiğini anlatan Delattre, “Halep konusunda Rus muhataplarımızın anlatılarını kabul etmeyeceğiz. Rejim ve Moskova’nın Halep’teki eylemleri terörizmle savaş değil aksine terörün beslenmesi. Bunun bedelini Fransa’da ve diğer yerlerde ödüyoruz.” dedi.
Delattre, Halep’teki kuşatmanın kaldırılmasının Fransa için insani önceliğin yanı sıra ulusal güvenlik meselesi olduğuna işaret ederek, hem Fransa’nın temel değerleri hem de ulusal çıkarları için Halep konusunun peşini bırakmayacaklarını ifade etti.
RUSYA’DAN ‘ÇİFTE STANDART’ SUÇLAMASI
Konseyin ekim ayı başkanı Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de toplantının ardından yaptığı açıklamada, oturumun öncekilere göre daha pragmatik geçtiğini, çatışmaların durması, insani yardım çalışmaları ve müzakere konularını ele aldıklarını aktardı.
Toplantıda herhangi bir uzlaşma sağlanamadığı bilgisini veren Churkin, çatışmaların durması için öncelikle El Nusra cephesinin Halep’ten çıkması gerektiğini belirtti.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Halep’ten çıkma önerisinin El Nusra tarafından reddedildiğini dile getiren Churkin, “El Nusra Halep’ten çıkarsa askeri eylemler durabilir.” ifadesini kullandı.
Batılı ülkelerin Halep için istedikleri uçuşa yasak bölgeyi Sana’da niçin istemediklerini soran ve bu ülkeleri çifte standartla suçlayan Churkin, “Sana’da uçuşa yasak bölge olursa siz de Halep’te aynı uygulamayı kabul edecek misiniz?” sorusunu yanıtladı. Churkin, bu soru üzerine, “Sana’da uçuşa yasak bölge Halep’te de aynısını gerektirmez. Ben diğer ülkelerin her yerde aynı ilkeleri savunmadığını söylemeye çalışıyorum.” diye konuştu.
Churkin, Halep konusunda Yeni Zelanda tarafından hazırlanan ve konsey üyelerine dağıtılan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını da değerlendireceklerini sözlerine ekledi.
HABERTÜRK